Research Center

Nordijski prijem u Sarajevu

28. maja 2024 u večernjim satima je održan svečani nordijski prijem, koji su organizovali ambasadori Republike Finske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Švedske i počasni konzul Kraljevine Danske. Ovaj prestižni događaj okupio je brojne zvaničnike iz Bosne i Hercegovine, predstavnike diplomatskog kora akreditirane u našoj zemlji, te mnoge ugledne ličnosti iz javnog, kulturnog, akademskog i poslovnog života.

Održana obuka medijatorica u Zenici: Jačanje kapaciteta za istraživanje o trgovini ljudima u romskim zajednicama

U Zenici je, u periodu od 22. do 23. maja, održana obuka medijatorica koje će provoditi istraživanje o trgovini ljudima u romskim zajednicama. Ova obuka je omogućila da u narednom periodu planski i na sistematičan način se provedu terenska istraživanja u romskim zajednicama Kaknju, Travniku, Sanskom Mostu i Donjem Vakufu.

Izvršena podjela prehrambenih paketa i hrane za bebe

U sklopu kontinuirane humanitarne aktivnosti, Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost grada Tuzla" u saradnji s Udruženjem Pomozi.ba izvršilo je distribuciju prehrambenih paketa, kao i paketa hrane za bebe. Ova inicijativa imala je za cilj pružiti podršku osobama u stanju socijalne potrebe u zajednici te doprinijeti olakšanju njihove svakodnevice.

Obilježen Đurđevdan na trgu Slobode u Tuzli

Danas smo na gradskom trgu "Sloboda" u okviru manifestacije "Proljeće u Tuzli" uz podršku Turističke zajednice grada Tuzla obilježili romski praznik Đurđevdan. Sa nama su danas bile i članice ženske romske mreže "Uspjeh" . Program su obogatile i talentovane učenice gimnazije "Ismet Mujezinović" Tuzla.

Ženska romska mreža Republike Srbije u posjeti Udruženju žena Romkinja "Bolja budućnost" Tuzla

Udruženje žena Romkinja Bolja budućnost grada Tuzla ugostilo je članice ženske romske mreže Republike Srbije od 18. do 20. aprila 2024. Tokom njihove posjete, održana je razmjena iskustava, primjera dobre prakse i rada, posebno u oblasti prevencije dječijih ugovorenih brakova.

U Sarajevu obilježen Svjetski dan Roma i Romkinja

U okviru kampanje Mjesec dana ženskog romskog aktivizma koja se implementira svake godine u periodu 08.03-08.04 kao završnu aktivnost tokom kampanje udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" grada Tuzla je u saradnji sa ženskom romskom mežom "Uspjeh, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Misijom OSCE-a u BiH, organizovalo je obilježavanje Svjetskog dana Roma u Sarajevu.