Opšta ženska Zadruga „Bolja budućnost“ Tuzla

Opšta ženska Zadruga „Bolja budućnost“

Iako je Opšta ženska Zadruga „Bolja budućnost“ Tuzla,p.o. registrovana 17.05.2016 godine u Opštinskom Sudu u tuzli i poreskoj upravu TK sa identifikaciskim brojem 4210238250004 u ulici Meše Selimovića 85 Grad Tuzla, ideja o njenom osnivanju je nastala prije više od 3 godine. Cijelo to vrijeme Udruženje žena Romkinja Bolja Budućnost, Grada Tuzla je bilo partnerska organizacija na projektu ekonomskog osnaživanja CARE International, kroz koji je podržano preko 50 Romkinja da pokrenu neki vid biznisa poput plasteničke i drugih vidova proizvodnje.

Za nas u Boljoj Budućnosti ekonomsko osnaživanje Romkinja nije bio samo projekat povećanja šansi za zaposljenje nego direktno ulaganje u jačanje ekonomske ali i socijalne ravnopravnosti ovih najteže upošljivih i najmarginaliziranijih grupa, Romkinja, koje su po svim parametrima izloženi dvostrukoj, pa i trostrukoj diskriminaciji, kao Romkinje, kao žene ali i kao najsiromašnije kategorije bez ikakve šanse za budućnost.

Do osnivanja zadruge smo prošli dug put, bilo je potrebno ojačati naše korisnice, bilo je potrebno po prvi put pokrenuti proceduru zakupa/dodjele zemljištva, po prvi put je jedna romska pa uz to još i ženska romska organizacija ušla u proces osnivanja i registracije  Zadruge. Danas, skoro godinu dana kasnije, mi sa ponosom možemo reći da smo uspjeli.

Naša proizvodnja je počela u junu 2017 a trenutno, Zadruga ima pet uposlenih na ugovoru o radu koriste se poticaji Federalnog i Kantonalnog zavoda za zaposljavanje po programu zaposljavanja i samozaposljavanja Roma/kinja. Zadruga u zakupu ima zemljiste  od 13,9 hektara od toga zadruga u svom vlasnistvu ima 4 plastenika od po  100 m2  od gradske uprave se ocekuje montaza jos dva plastenika od po 100m2. U prvoj godini proizvedeno preko 4 tone povrća paradajz, paprika, krastavac u plastenicima a na otvorenom smo sadili krompir, luk i grah.

Zadruga jos u svom vlasnistvu ima i mašine kao sto su: pumpe za crpanje vode, frezu, agregat, pumpu za prskanje povrća i voća, mašinu za bušenje rupa za malinjake, teretno motorno vozilo,priključno vozilo.

Iako postojimo manje od godinu dana, trentuno možemo pružiti sljedeće usluge:

  • Frezanje
  • Održavanje dvorišta
  • Bušenje rupa za malinjake
  • Proizvodnja povrća iz plasteničke proizvodnje i proizvodnje na otvorenom
  • Prodaja i plasman povrća
  • Prevoz putnika
  • Košenje

Šta još nudimo!

Ekološki uzgojena hrana neusporedivo je boljeg i prirodnijeg okusa, te sadrži više vitamina, minerala, enzima i ostalih mikronutrijenata od konvencionalne hrane. Osim što čuva ljudsko zdravlje, neupitna prednost eko-hrane sastoji se i u očuvanju okoliša jer takva proizvodnja ne zagađuje zrak, tlo ni vodu i time osigurava bolje uvjete za život naših potomaka.

  • prodajemo isključivo ono što sami proizvedemo
  • ne koristimo umjetna gnojiva
  • čuvamo prirodu 

Dostavljamo svježe povrće iz eko uzgoja na Vaša vrata stoga vrijeme potrebno za obilazak tržnica poklonite porodici.

Kontakt informacije:

Adresa: Meše Selimovića 85, 75000 Tuzla
Telefon/fax: +387 35 298 001
e-mail: info@bolja-buducnost.org i mirsad@bolja-buducnost.org

Imate dodatnih pitanja vezano za rad naše zadruge?

Pošaljite nam upit!