Zajednički koraci prema inkluzivnijem društvu: događaj u Tuzli okupio predstavnike institucija i romsku zajednicu

Zajednički koraci prema inkluzivnijem društvu: događaj u Tuzli okupio predstavnike institucija i romsku zajednicu
28a.jpg

7.aprila u organizaciji Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ grada Tuzla u prostorijama Međunarodnog ateljea „Ismet Mujezinović“ u Tuzli  je  održan značajan događaj "U susret Svjetskom danu Roma i Romkinja", na kojem su se okupili predstavnici različitih institucija i organizacija civilnog društva. Glavni cilj manifestacije bio je osvijestiti javnost o problemima s kojima se romska zajednica suočava, te promovirati njihovu punu socijalnu uključenost u društvo.
Na događaju su bili prisutni direktorica Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost" Indira Bajramović, gradonačelnik grada Tuzla Zijad Lugavić, Samir Arnaut ispred misije OSCE u BiH i Nevresa Mujić, romska medijatorica. Svi su se obratili prisutnima iznoseći svoje stavove i ideje o tome kako se može unaprijediti položaj romske zajednice u Tuzli i Bosni i Hercegovini.
Osim toga, prisutni su imali priliku čuti priče i iskustva Romkinja te razmijeniti ideje i perspektive. Nadamo se da će ovaj događaj biti nastavak zajedničkog stvaranja inkluzivnijeg i pravednijeg društva za sve nas.

Na susretu su obrađene i teme o preprekama i izazovima s kojima se Romi i Romkinje suočavaju danas, politikama i programima Grada Tuzla za društvenu inkluziju Roma i Romkinja, programima OSCE misije u Bosni i Hercegovini u procesu poboljšanja položaja Roma i Romkinja te značaju obrazovanja za Rome i Romkinje.
Povodom ovog susreta, medijima su se obratili Indira Bajramović ispred UŽR "Bolja budućnost" Tuzla i gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić. Ova manifestacija je pokazala da postoji potreba za zajedničkim naporima u borbi za jednakost i socijalnu uključenost romske zajednice u Bosni i Hercegovini.