Uličnom akcijom u Tuzli započela kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

Uličnom akcijom u Tuzli  započela kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja
86.jpg

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25.novembar 2023.godine)  u Tuzli je održana ulična akcija koja je označila početak kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja kojoj se sa svojim aktivnostima pridružilo i Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ grada Tuzla u partnerstvu sa ženskom romskom mrežom „Uspjeh“ BiH.

Volonteri i volonterke su se okupili na Korzu, dijeleći prigodan edukativni materijal građanima/građankama i otvarajući dijalog o problemu nasilja nad ženama. Akcija je privukla pažnju mnogih prolaznika, a mnogi su se zadržali kako bi saznali više i podržali našu aktivnost.

Jedna od sugrađanki izrazila je svoje mišljenje: "Ovo je izuzetno važno. Potrebno je veće uključivanje institucija i društva generalno kako bismo zaustavili nasilje nad ženama jer sve više je slučajeva koje rezultiraju ubistvom. Ovakve akcije  su korak u pravom smjeru, ali moramo učiniti više kako bismo stvorili sigurnije okruženje za sve žene i za sve generalno."

Fokus ovogodišnje kampanje je na zaustavljanu femicida i kroz svoje aktivnosti  skrećemo pažnju i stručnoj ali i generalnoj javnosti  na alarmantnu stopu nasilja nad ženama i povećan broj femicida.