U Konjicu održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

U Konjicu održano predavanje o položaju Romkinja u BiH
99.jpg

Na današnjoj (03.04.2024)  radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane grupe žena” koju je u saradnji sa Ženskom mrežom BiH, organizovalo Udruženja žena “Nera” iz Konjica, predavanje je održala direktorica Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” iz Tuzle, Indira Bajramović, dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja i prva žena koja je u BiH osnovala udruženje romskih žena i digla glas o položaju ove obespravljene i marginalizovane grupe.

Na samom početku predavanja Bajramović se osvrnula na sami početak svog profesionalonog razvoja, procesa osnivanja Udruženja 2001. godine, a razlog za to, kako je za radiokonjic.ba kazala, bila je otvorena diskriminacija romske populacije. Od tada Udruženje ima za cilj da romske žene budu ravnopravne građanke bh. društva, a kakav je pomak na tom putu napravljen pojasnila je Bajramović.

“Romi nekad nisu mogli otići, ušetati se u Ministarstvo za ljudska prava ili neko ministarstvo na nacionalnom,  kantonalnom, a negdje se to dešavalo i u lokalnim zajednicama,  da nisu mogli doći do gradonačelnka. To se sada promijenilo. Mi stvarno imamo dobre i korektne odnose sa svim institucijama, kako na lokalnom, kantonalnom, tako i na državnom nivou. Mislim da se o nekim temama koje su bile tabu, sada otvoreno govori, ali za to je trebalo vremena. Mi smo na Balkanu inače takvi, pa o nekim stvarimo ne govorimo, guramo ih ispod tepiha i one tako ostaju zatvorene u porodici ili zajednici. Međutim, sada se u BiH sve više priča o nasilju, o trgovini ljudima, o femicidu.  Mislim da se i u romskoj zajednici vratilo povjerenje u institucije, ali isto tako mi kao Udruženje puno radimo sa institucijama i mislim da smo im približili romsku zajednicu, njihov način života i položaj žena Romkinja u zajednici. Sada puno bolje komuniciraju kada im se obrate romske žene ili djevojke nego što je to bilo ranije.”

Današnje predavanje otvorilo je pitanje položaja i statusa Romkinja u Konjicu, kazala je predsjednica Udruženja žena “Nera” Konjic, Elvedina Alić. 

“Jako smo sretni što smo po prvi put u Konjicu otvorili pitanje ženske romske populacije. Mislim da je jedna dobra saradnja na vidiku i da će se otvoriti nova platforma na kojoj možemo u Konjicu raditi, a to je unapređenje položaja žena Romkinja. Udruženje žena “Nera” danas je dobilo i donaciju od naše gošće, gđe. Indire Bajramović, u pitanju je laptop i printer. Svakako da će nam ova oprema dobro doći u kreiranju novih projekata i u realizaciji svega što trenutno radimo. Uvijek nas raduje solidarnost među nevladnim organizacijama”

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Grada Tuzla, kao ženska romska nevladina organizacija, kontinuirano ukazuje i upozorava društvo na probleme Roma/kinja, te kroz socio-ekonomske programe, programe ljudskih prava, programe zagovaranja i političke participacije organizovano pruža direktnu pomoć i podršku romskoj nacionalnoj manjini, u cilju unapređenja njihovog kvaliteta života te potpune društvene integracije, sa posebnim fokusom na Romkinje.

Izvor: radiokonjic.ba