Što su to zelene vještine?

Što su to zelene vještine?
71.jpg

Zelene vještine su sposobnosti ili znanje koje radnik/ca može upotrijebiti za sprječavanje, praćenje ili čišćenje onečišćenja te optimiziranje upravljanja i očuvanja prirodnih resursa koje firme koriste za proizvodnju dobara i usluga. Uz identificiranje preko 600 zelenih vještina, identificirano je i više od 400 različitih zelenih radnih mjesta koja rade na ozelenjavanju ekonomije i koje obično zahtijevaju zelene vještine.

Neke od zelenih vještina koje su usmjerene  za doprinos održivim oblicima življenja i smanjenju otpada u okolišu su : šivanje, osnova uzgoja bilja i čuvanja sjemenja, popravci i ponovno upotreba predmeta -reciklaže, permakultura, zdrava prehrane, izrada zimnice, prirodnih boja, prirodne kozmetike, itd.

U sklopu projekta "Napredak kroz zelenu traniziciju" finansijski podržanom od strane FOD BiH naše udruženje provodi aktivnosti izgradnje kapaciteta aktivistica i provođenje informativne digitalne kampanje koja u fokus stavlja Sofijsku deklaraciju o zelenoj agendi za Zapadni Balkan i značaju zaštite okoliša, održivog razvoja i uloge žena u zelenoj tranziciji.

Zajedno smo snaga promjene, zajedno možemo očuvati životnu sredinu!