Sastanak s ženama iz Romske zajednice u sklopu projekta podržanog od strane UN Women

Sastanak s ženama iz Romske zajednice u sklopu projekta podržanog od strane UN Women
39.jpg

U sklopu projekta "Koristimo dostupne mehanizme zaštite od nasilja i diskriminacije", koji je ostvaren uz podršku UN Women, 15. maja 2023.godine  smo održale važan sastanak s ženama iz Romske zajednice. Glavni cilj ovog sastanka bio je prikupiti povratne informacije iz zajednica o pristupačnosti uslugama i mehanizmima zaštite nakon provedenih sesija izgradnje kapaciteta državnih i nedržavnih pružatelja usluga. Također smo željele saznati koliko su ženama značile podrška angažirane medijatorice kroz ovaj projekt.

Sastanak je bio otvoren i interaktivan, pružajući prostor za otvorenu razmjenu mišljenja i iskustava. Žene iz Romske zajednice su aktivno sudjelovale, dijeleći svoje dojmove i stavove o novim mehanizmima zaštite koji su im dostupni. Poseban naglasak stavljen je na njihovo iskustvo prilikom pristupa uslugama te na ulogu angažirane medijatorice koja ih je podržavala tijekom projekta.

Preliminarni rezultati sastanka pokazali su da su žene iz Romske zajednice izrazile zadovoljstvo poboljšanjima u pristupu uslugama zaštite. Istaknule su da su sesije izgradnje kapaciteta pružatelja usluga bile izuzetno korisne u poboljšanju njihovog razumijevanja i svjesnosti o dostupnim mehanizmima zaštite. Također su naglasile važnost podrške medijatorice koja je bila angažirana kroz projekt, ističući kako im je pružila podršku, osnaženje i povjerenje u procesu traženja pomoći.

Ovi pozitivni rezultati potiču nas da nastavimo s daljnjim radom na jačanju zaštite žena iz marginaliziranih zajednica, uključujući i Romsku zajednicu jer želimo osigurati da sve žene imaju pristup sigurnim i dostupnim mehanizmima zaštite od nasilja i diskriminacije.

Projekat "Koristimo dostupne mehanizme zaštite od nasilja i diskriminacije" se implementirao kao dio regionalnog programa  „Zaustavljanje nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i Turskoj: Provođenje normi, promjena mišljenja“ koji provodi UN Women uz finansijsku podršku Evropske unije.