Pokrenut proces izrade novog Zakona o zaštiti nacionalnih manjina F BiH – Inicijativa udruženja urodila plodom

Pokrenut proces izrade novog Zakona o zaštiti nacionalnih manjina F BiH – Inicijativa udruženja urodila plodom
48.jpg

Na prvoj sjednici u novom mandatnom sazivu, članovi i članice Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razmatrali su Izjašnjenje Federalnog Ministarstva pravde, koje je zatraženo nakon dopisa Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH. Ovaj dopis se odnosio na žalbu koju su podnijela četiri udruženja, a koja se tiče postupka izbora članova i članica Vijeća nacionalnih manjina F BiH.

Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" grada Tuzla, udruženje Romkinja centar za majke "Nada" iz Kakanja, udruženje građana talijanskog porijekla "Roni Zandonai" iz Tuzle i udruženje ORI "Budi mi prijatelj" iz Visokog pokrenuli su ovu žalbu u maju 2022. godine, izražavajući svoje nezadovoljstvo  načinom izbora članova i članica Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH. U žalbi su također dali prijedlog za donošenje zaključka o ponavljanju postupka izbora u Vijeću nacionalnih manjina Federacije BiH.

Nakon pažljivog razmatranja predmetnog Izjašnjenja Federalnog ministarstva pravde, Komisija za zaštitu ljudskih prava i sloboda Parlamenta Federacije BiH zaključuje da navedeno tumačenje ne pruža zadovoljavajuće odgovore na prigovore vezane uz način izbora članova i članica Vijeća nacionalnih manjina. Stoga je Komisija donijela zaključak o pokretanju izrade novog Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina. Trenutno se tekst ovog zakona nalazi u fazi izrade. Očekuje se da će ovaj novi zakon pružiti jasne smjernice i osigurati transparentan i pravedan postupak izbora članova i članica Vijeća nacionalnih manjina.