Održana obuka medijatorica u Zenici: Jačanje kapaciteta za istraživanje o trgovini ljudima u romskim zajednicama

Održana obuka medijatorica u Zenici: Jačanje kapaciteta za istraživanje o trgovini ljudima u romskim zajednicama
img_6733.jpg

U Zenici je, u periodu od 22. do 23. maja, održana obuka medijatorica koje će provoditi istraživanje o trgovini ljudima u romskim zajednicama. Ova obuka je omogućila da u narednom periodu planski i na sistematičan način se provedu terenska istraživanja u romskim zajednicama Kaknju, Travniku, Sanskom Mostu i Donjem Vakufu.

Tokom radionice, učesnice su dobile sveobuhvatne informacije i izgradile svoje kapacitete kada je u pitanju razumijevanje trgovine ljudima, s posebnim naglaskom na ranjivost romske zajednice. Obrađene teme uključivale su etiku i metodologiju istraživanja, planiranje terenskog rada, monitoring istraživanja, te praktične vježbe.

Radionica je održana u sklopu projekta "Jačanje romskih nevladinih organizacija u borbi i prevenciji protiv trgovine ljudima" koji implementira Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" grada Tuzla u partnerstvu sa Udruženjem Zemlja djece u BiH, a koji podržava Program podrške zaštite ljudskih prava USAID/Inspire.

Ovaj projekt ima za cilj unaprijeđenje intersekcijskog pristupa institucija na problem trgovine ljudima kroz uključivanje romskih nevladinih organizacija u postupanje po referalnom mehanizmu. Osnaživanjem romskih zajednica i nevladinih organizacija kroz edukaciju i aktivan pristup u borbi protiv trgovine ljudima, doprinosi se poboljšanju zaštite ljudskih prava i smanjenju rizika od trgovine ljudima u najugroženijim zajednicama.