Odavanje počasti žrtvama holokausta: Posjeta Spomen području Donja Gradina u znak sjećanja na stradale Romkinje i Rome u II Svjetskom ratu

Odavanje počasti žrtvama holokausta: Posjeta Spomen području Donja Gradina u znak sjećanja na stradale Romkinje i Rome u II Svjetskom ratu
52.jpg

Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" grada Tuzla, u saradnji sa ženskom romskom mrežom "Uspjeh" u Bosni i Hercegovini, najavljuje posjetu Spomen području Donja Gradina koja će se održati 02. augusta 2023. godine, s početkom u 12:00 sati.

Ova posjeta  ima cilj odavanja počasti i sjećanja stradalim Romima i Romkinjama tokom II Svjetskog rata, kao i na sve ostale nevine žrtve tog vremena. Povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta, koji se obilježava svake godine 02. augusta, sjetit ćemo se tragedije koja je zadesila 2.897 Roma koji su 1944. godine bili poslani u gasne komore logora Aušvic od strane nacista.

Spomen područje Donja Gradina predstavlja mjesto gdje je stradalo na hiljade Jevreja, Srba, antifašista i drugih, među kojima se nalazi i oko 40.000 Roma koji su brutalno pogubljeni. Većina žrtava bile su djeca, žene i starci.

Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" i ženska romska mreža "Uspjeh" ovom prilikom pozivaju sve građane i građanke, neovisno o nacionalnosti i vjeri, da se pridruže u očuvanju sjećanja na žrtve holokausta i da zajedno pošaljemo snažnu poruku solidarnosti i mira. Neka naša prisutnost na ovom događaju pokaže da smo svi zajedno u borbi protiv predrasuda i da gradimo bolju budućnost, sa poštovanjem i razumijevanjem za svakog pojedinca.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže 02. augusta 2023. godine, u 12:00 sati, u Spomen području Donja Gradina, kako bismo zajedno očuvali sjećanje na nevino stradale i poslali snažnu poruku mira i suživota.