Međusektorski sastanak: Integracija podrške ženama i sigurnost u školama

Međusektorski sastanak: Integracija podrške ženama i sigurnost u školama
80.jpg

Današnji sastanak Međusektorske komisije okupio je predstavnike/ce kantonalnih i lokalnih institucija u zajedničkom naporu za unapređenje podrške ženama u pristupu uslugama i pravdi. Posebno zapaženo bilo je prisustvo predstavnica mreža specijalizirano obučenih pomagačica koje aktivno podržavaju žene u ovim procesima.

Sastanku su prisustvovale i predstavnice Mreže 4P i Mobilnog Identifikacijskog Tima (MIT) iz Tuzle, čije su prezentacije o radu i aktivnostima dobile posebnu pažnju. Osim toga, raspravljalo se o ključnim temama, poput obrazovanja romske djece i sigurnosti unutar školskih prostora.

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK-a predstavilo je konkretne mjere usmjerene na unaprjeđenje obrazovnih prilika za romsku djecu, dok su se razmatrale inicijative za poboljšanje sigurnosti u školama.

Ovaj sastanak predstavlja važan korak prema integraciji resursa i ideja različitih sektora u cilju stvaranja okoline koja podržava žene u traženju pravde i usluga. Istovremeno, fokus na sigurnosti u školama pokazuje predanost u osiguravanju bezbjednog okruženja za obrazovanje svih mladih ljudi u zajednici.