Jeste li se pitali što zapravo znači “obnovljiva energija”?

Jeste li se pitali što zapravo znači “obnovljiva energija”?
60.jpg

Obnovljivi izvori energije se nalaze u Sunčevoj svjetlosti, u zraku, duboko pod zemljom i u našim oceanima. Oni su dio fizičke strukture planeta i dio su normalnog funkcioniranja života na Zemlji, što znači da se stalno obnavljaju prirodnim putem.

Obnovljivi izvori energije toliko važni – oni su naša ulaznica u manje zagađen svijet. Obnovljiva energija je energija stvorena iz prirodnih izvora, poput sunčeve svjetlosti, vjetra, kiše, valova i geotermalne topline koji su obnovljivi.

Obnovljivi izvori energije često se nazivaju “alternativna energija” jer se smatraju alternativom tradicionalnim fosilnim gorivima kao što su nafta i ugalj.

U sklopu projekta "Napredak kroz zelenu traniziciju" finansijski podržanom od strane FOD BiH naše udruženje provodi aktivnosti izgradnje kapaciteta aktivistica i provođenje informativne digitalne kampanje koja u fokus stavlja Sofijsku deklaraciju o zelenoj agendi za Zapadni Balkan i značaju zaštite okoliša, održivog razvoja i uloge žena u zelenoj tranziciji.

Zajedno smo snaga promjene, zajedno možemo očuvati životnu sredinu!