Jačamo kapacitete za očuvanje okoliša i stvaranje održive budućnosti

Jačamo kapacitete za očuvanje okoliša i stvaranje održive budućnosti
50.jpg

Uz cilj doprinosa očuvanju okoliša i izgradnji održive budućnosti, UŽR  "Bolja budućnost" i Ženska romska mreža "Uspjeh" iz grada Tuzle nedavno su započele intenzivnije sudjelovanje u Zelenoj tranziciji. U periodu od 13. do 14. jula 2023. godine u Doboju, članovi/ice  ovih organizacija učestvovali su na radionici izgradnje kapaciteta posvećenoj temi Zelene tranzicije.

S misijom osnaživanja ženskih romskih zajednica i promovisanja  održivog razvoja, ženske aktivistice odlučno su stupile u akciju kako bi se uhvatili u koštac sa izazovima koje donosi moderno doba. Kako bi bolje razumjele zelenu tranziciju i njezinu primjenu u lokalnom kontekstu, prisustvovali smo interaktivnoj radionici koja je obuhvatila različite aspekte održivog razvoja.

Predstavnici/e organizacija istaknuli su kako je njihov fokus na razvoju kapaciteta za pokretanje inicijativa usmjerenih na obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, upravljanje otpadom i održivu poljoprivredu. Cilj ovih aktivnosti je promovisati ekološko osvješćivanje i uključiti žene u tokove zelene tranzicije.

"Ova radionica je bila važna za nas jer nam je pružila priliku da dublje razumijemo kako možemo doprinijeti očuvanju okoliša i stvaranju održive budućnosti za našu zajednicu", rekla je Amra Čaškić, predstavnica Udruženja žena Romkinja  "Bolja budućnost".

Projekt "Napredak kroz zelenu tranziciju" finansijski  je podržan od strane Fonda otvoreno društvo  Bosne i Hercegovine. Ova podrška omogućit će ženskim aktivisticama  da provode konkretne aktivnosti i inicijative  usmjerene na očuvanje okoliša i promociju održivosti u skladu sa načelima Zelene tranzicije.