Fata Bajrić iz Kaknja: Nakon 30 godina dočekala novi stan

Fata Bajrić iz Kaknja: Nakon 30 godina dočekala novi stan

Fata Bajrić je nekoliko decenija živjela u neuslovnoj kući u kakanjskoj romskoj mahali u naselju Varda. I to bez struje i vode. U svojoj 61. godini dočekala je da ima pristojan smještaj zajedno sa svojim sinom, i to u stanu u zgradi socijalnog stanovanja koja je nedavno otvorena i useljena u ovom naselju. Specifično je da su u njoj uglavnom žene koje su samohrane majke i koje žive u teškoj socijalnoj situaciji. Fata je dobila novi dom kojeg sada treba opremiti i pripremiti za zimu. Za početak, nabavkom šporeta na drva.  

Autor: Asim Bešlija

12.jpg
U novom domu Fate Bajrić sve odiše svježinom. Svježe okrečeni zidovi, nova vrata i pločice i dovoljno prostora za nju i njenog sina. Sada ima siguran krov nad glavom iako je stan prilično prazan. Nedostaju joj osnovne stvari poput frižidera, šporeta i trpezarijskog stola. Ugaonu garnituru i sto za dnevnu sobu dobila je od sestre. Tako da barem ima negdje sjesti i odmoriti. Stan je jednosoban, sa malom kuhinjom, dnevnim boravkom, kupatilom i spavaćom sobom. Dovoljno da u njemu može komotno provoditi svoju starost. Na pristojan životni prostor Fata je čekala više od 30 godina.

Do sada sam živjela u maloj kući dimenzija 8x9 metara koja nije imala ni vodu ni struju, kaže Fata.

Kuća se nalazila u donjem dijelu naselja Varda, blizu stadiona, koji općinske vlasti Kaknja žele urediti jer je uglavnom popunjen improviziranim objektima i trošnim kućama u kojima žive Romi. Stanari će dobiti nove stanove, a trenutno 82 romske porodice na Vardi čekaju rješenje stambenog pitanja. Fata je imala sreću da je pri vrhu liste. Bila je zadovoljna i onim što je imala jer bio je to ipak krov nad glavom. Tu je provela najljepše godine svoga života sa mužem koji je nedavno preminuo.  

U novom stanu imam i struju i vodu. Mogu održavati higijenu, iako nemam ni veš mašinu. Puno je bolje od svega što sam prije imala. Ali za opremanje stana nemam para, pojašnjava ona svoju trenutnu situaciju.  

Sada je u fazi dobijanja stalne socijalne pomoći koja bi mogla iznositi svega 120 KM mjesečno. Nekada je radila u kakanjskom komunalnom preduzeću, i to četiri godine, a kada je trebala dobiti stalni posao, udala se i odustala od svega. Zato danas nema penziju, a niti je sposobna da radi. Dugi niz godina je na birou. Imala je tri operacije, a i sin je hronični bolesnik. Sada samo računa na pomoć sa strane, te nešto novca što sama uspije zaraditi na razne načine.  

Preživjeti u stanu bez novca

Kao i većina Romkinja koje su dobile nove stanove, i Fata se suočava sa novim životnim troškovima poput plaćanja struje i vode, te izdataka za hranu. Novca za to nema jer nema nikakve stalne izvore prihoda. Radi što može da pomogne sebi i sinu da prežive. Kaže da ode na pijacu, skupi nekih stvari koje preproda i zaradi možda 20-30 maraka. I to je sve. Mora naći načina da plati režije, pa koristi svaku priliku da zaradi bilo šta. Iako je dugo godina na birou, tu ne dobija nikakvu naknadu za nezaposlenost, niti je ikada dobijala. Samo je registrovana kao nezaposlena. 

Imam samo zdravstveno osiguranje. Dječak ima hronično oboljenje disajnih puteva, a samo pumpica za to je 120 KM, napominje Fata.  

Kako će opremiti stan sa najosnovnijim kućanskim aparatima, ne zna. Za sada je posudila frižider od komšinice da može neke namirnice duže čuvati, i uz sudoper, to je sve što ima u kuhinji. Tokom predstojeće zime nema se na šta grijati. Nema niti šporet niti drva. Ima stan i jako neizvjestan ekonomski opstanak. Kaže da bi rješenje za zimu moglo biti jednostavno – samo se ogrnuti debelim dekama.

No, uprkos svim nevoljama i neimaštini, Fata mora sama sebi pomoći. I još ima energije za sve bez obzira na svoje godine i brojne operacije. Ona ja također aktivna u zajednici. Članica je romskog udruženja Centar za majke 'Nada', redovno ide na radionice i obrazuje se koliko može. Udruženje joj je pružilo pomoć tamo gdje je moglo – u sređivanju potrebnih papira pri opštinskim službama, a posebno onih za socijalnu pomoć. Kad je bilo prilike, dobijala je i pakete sa hranom. Dovoljno da opstane. Iako je u teškoj ekonomskoj situaciji, ipak se nada da će se to promijeniti nabolje. Kako kaže, da i nju sunce ugrije sa neke strane. Ali ovaj put u njenom novom domu i prvom stanu u životu.

Ovaj materijal je nastao u okviru regionalnog programa „Sprečavanje nasilja nad ženama u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj: Sprovođenje normi,  mijenjanje stavova“,  koji  finansira Evropska unija (EU), a provodi UN Women u saradnji sa organizacijama civilnog društva. Sadržaj materijala, kao i nalazi prikazani u njemu, isključiva je odgovornost Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije (EU), niti UN Women.