Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Srijeda, 23 Novembar 2022 14:50

16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja „ZAUSTAVIMO FEMICID“

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ grada Tuzla u partnerstvu sa ženskom romskom mrežom „Uspjeh“ u BiH različitim aktivnostima obilježava i podržava Međunarodnu kampanju 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. Ova Kampanja se obilježava od 25. novembra do 10. decembra svake godine.

 „ZAUSTAVIMO FEMICID“ slogan je kampanje kojom organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine glasno govore i zahtijevaju promjene umjesto onih koje su ubijene samo zato sto su žene. U okviru obilježavanja 16 dana aktivizma, u saradnji sa građanima i građankama, tražit ćemo od nadležnih institucija izmjene zakonskog okvira, oštrije sankcije, rad na prevenciji i edukaciji kako bi femicid bio pravno definisan.Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH koja prikuplja podatke od 2015 godine ubijeno je više od 60 žena samo zato što su žene. Zakonodavni okvir u BiH ne prepoznaje ubistvo žene iz mržnje kao femicid i upravo iz tog razloga tokom trajanja kampanje će provesti niz aktivnosti.

 Kampanja počinje 25.11.2021 na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama uličnom akcijom u Tuzli ( na Trgu Slobode) sa početkom u 11:00 sati. Nakon ulične akcije aktivistice i članice Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ će se pridružiti tihoj protestnoj šetnji od 12:00 sati sa ostalim aktivisticima/građankama Tuzle.  

Kampanja se realizuje u okviru regionalnog projekta “Zaustavljanje nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i u Turskoj: Provođenje normi, promjena mišljenja” koji provodi UN Women uz finansijsku podršku Evropske unije,  Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ grada Tuzla kao implementacijski partner pod granta „Koristimo dostupne mehanizme kako bismo se zaštitili od nasilja i diskriminacije.

 Pozivamo Vas da nam se pridružite.

pogledano 627 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo