Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Četvrtak, 12 Maj 2022 14:23

Osvjestimo pojedinačne predrasude i diskriminatorno ponašanje kako bi se cijeli sistem promijenio.

Danas (12.05.2022) u Tuzli je održana sesija izgradnje kapaciteta državnih i nedržavnih pružalaca usluga na temu "„Predrasude i stigma prema Romkinjama kao prepreka u pristupu kvalitetnoj usluzi zaštite od nasilja“. Cilj sesije je bio da  kroz zajedničku diskusiju utvrdimo najbolje prakse i dosegnemo bolje razumjevanje o specifičnosti i potrebama žena koje dolaze iz skupina u nepovoljnom položaju uz razumjevanje specifičnosti i potreba žena koje dolaze iz ovih skupina i predrasudama i stigmama sa kojim se susreću prilikom pristupa mehanizmima zaštite od nasilja. Situacija sa COVID-19 koja je prouzrokovala i veliku humanitarnu krizu svakako doprinosi tome da njihov položaj bude dodatno otežavajući te ćemo se na ovoj sesiji dotaći i teme pružanja usluga marginalizovanim grupama za vrijeme humanitarnih i drugih kriza.

S nekim se stvarima, istim, svaki dan nalazimo i susrećemo, i diskriminacija je zapravo svuda oko nas. Postaje nam uobičajena, i to je loše, pa kroz radionice i susrete pokušavamo nešto promijeniti. Zaključak i poruka današnje sesije je : " Svatko od nas pojedinačno mora osvijestiti predrasude i postojanje diskriminacije i diskriminatorno ponašanje kako bi se cijeli sistem promijenio". Samo zajedno možemo uspjeti u tome".

Sesija je održana  u sklopu projekta „Zaustavljanje nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i Turskoj: Provođenje normi, promjena mišljenja“ koji provodi UN Women uz finansijsku podršku Evropske unije.

 

pogledano 374 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo