Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Petak, 08 April 2022 11:56

Svjetski dan Roma i Romkinja

Prvi Svjetski kongres Roma i Romkinja koji je održan u Londonu 1971. bio je historijska prekretnica za ovaj, jedan od najdiskriminiranijih naroda u svijetu. Otad Romi i Romkinje, ujedinjenim snagama, započinju na međunarodnoj sceni definirati sami svoju politiku. Dolazi do promjene njihove pozicije iz pasivne u aktivnu, uobličavaju svoj pokret, konstituiraju svoje organizacije i međunarodnim institucijama postavljaju svoje ciljeve i zahtjeve, svjesni teške i duge borbe na putu emancipacije.
Danas, 08.Aprila 2022. godine navršava se 51 godina od održavanja prvog Svjetskog kongresa Roma/kinja, navršava se 51. godina borbe koja ukazuje na probleme Roma i Romkinja i da se podstaknu vlasti da rade na unaprjeđivanju njihovog položaja, odnosno na povećanju njihove uključenosti u sve društvene tokove.
Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" grada Tuzla je dio svjetskog pokreta Roma/kinja i danas na Svjetski dan Roma i Romkinja upozoravamo na izuzetno težak status Romkinja koje se nalaze u diskriminirajućem položaju kada je u pitanju zapošljavanje, nedovoljno učestvuju u političkom odlučivanju i upravljanju u institucijama vlasti, a podaci relevantnih institucija pokazuju da je svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja i diskriminacije.
pogledano 446 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo