Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Ponedjeljak, 21 Mart 2022 14:03

Borba protiv rasizma kroz zakonodavstvo i obrazovanje je ključna

 Danas (21.03.2022) na Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije aktivistice našeg udruženja su održale uličnu akciju sa koje su poslale poruku da kao društvo ne smijemo tolerisati i trebamo iskorjeniti svaki oblik rasizma koji se temelji na ideologiji rasne superiornosti.

Koncept ulične akcije je koncipiran interaktivno i uključivao je angažman prolaznika. Tim našeg udruženja i naše aktivistice su odabrale poruke uvredljivog sadržaja sa elementima govora mržnje i rasizma koje vrlo često imamo prilike pročitati na društvenim mrežama i različitim internet stranicama namjenjene Romima/kinjama. Poruke u vidu ceduljica smo stavile u kutiju i na uličnoj akciji zamolili prolaznike da nasumičnim odabirom izaberu poruku , pročitaju i istu našoj  romskoj aktivistici kažu u lice. Prolaznici/e su dobile informacije da su sadržaji poruka uvredljivi, rasistički, da se radi o govoru mržnje. Neki od prolaznika su pristali neki su odbili da pročitaju poruku koju su odabrali i zamolili smo da sa nama podjele kako su se osjećali. Bilo je tu osjećaja ljutnje, zgroženosti, bilo je i suza ali bilo je nažalost i odobravanja nekih od poruka.

Neke od povratnih informacija koje smo dobili od prolaznika su: „ Loše je ovo reći ali sami ste krivi što udajete i ženite djecu“, „Ja ovo nikad nikome ne bi mogla reći, posebno ne Vama , ja de volim veseliti sa Romima“, „Teško mi je bilo reći ovoj divnoj gospođi da je ciganka koju treba  iseliti iz grada , osjećam se jako loše i neka jer će mi ovaj osjećaj ostati zapamćen sljedeći put kada čujem da neko ovako govori“, „Osjećao sam se neugodno“, „Ja ovo ne mogu reći , ja ne vjerujem da bi neko nekome ovako šta rekao“, „Odvratno mi je da kažem ovako nešto i pozivam sve ljude da imaju poštovabnja jedni drugima“ , „Možda da završavate škole ne bi vam se ovo govorilo“.

Borba protiv rasizma kroz zakonodavstvo i obrazovanje je ključna.  One se moraju boriti protiv korijena rasizma i pozabaviti se naslijeđem prošlosti. Također je neophodno sistematski se boriti protiv govora mržnje i rasističkih zločina. Sljedeće krucijalno područje intervencije je - policija. Države moraju ukloniti rasizam i nekažnjavanje za rasističke zločine koje su počinili oni koji su zaduženi za provođenje zakona. Zakon i praksa također moraju biti osnaženi, kako bi se osigurala jednakost u pristupu obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju i zdravstvenoj zaštiti. Međutim, promjena se ne postiže samo zakonodavstvom. Napori na polju obrazovanja su presudni. Školski programi trebali bi bolje odražavati povijest i kulturno naslijeđe ljudi afričkog podrijetla i njihov doprinos razvoju naših društava.

Ne postoji nedostatak pravnih, profesionalnih i financijskih alata da se sve to postigne. Ono što nedostaje je politička volja.

 Nadajmo se svima da će tamni oblaci rasnih predrasuda uskoro proći i da će u neko ne tako daleko sutra blistave zvijezde ljubavi i bratstva zasjati nad našom velikom nacijom u svoj svojoj svjetlucavoj ljepoti. - Martin Luther King

 

 

pogledano 459 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo