Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Petak, 18 Mart 2022 12:24

Društvo ne smije tolerisati i treba iskorjeniti svaki oblik rasizma koji se temelji na ideologiji rasne superiornosti.

Ženska romska mreža „Uspjeh“ Bosne i Hercegovine najavljuje uličnu akciju povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije.

  1. marta 2022 god. na Međunarodni dan žena, ženska romska mreža „Uspjeh“ u Bosni i Hercegovini započela je kampanju mjesec dana ženskog romskog aktivizma koja će trajati sve do 08. aprila 2022, Svjetski dan Roma i Romkinja. Kampanjom šaljemo poruku da nismo ravnopravne, naše potrebe i položaj nisu vidljivi u javnim politikama, ne osjećamo se sigurno, nismo uključene i živimo život koji nam ne osigurava dostojanstvo.

 Rasna diskriminacija Roma i Romkinja u BiH je nažalost i dalje široko rasprostranjena i radi se o pojavi koja predstavlja kritičnu prepreku za uključivanje Roma i Romkinja  u šire društvo i djeluje tako da im onemogućava uživanje jednakih prava, mogućnosti i korisnog socijalno-ekonomskog sudjelovanja. Postoje mnogi primjeri koji ilustriraju rasnu diskriminaciju prema Romima/kinjama. Savremene pojave mogle bi, uzimajući u obzir cjelokupni kontekst, uključivati, ali nisu ograničene na:

  • ustrajanje na diskriminatornim stereotipima o Romima i Romkinjama i protiv Roma i Romkinja i afirmiranje takvih stereotipa,
  • okrivljavanje Roma i Romkinja, koristeći govor mržnje, za stvarne ili zamišljene socijalne, političke, kulturne, ekonomske i javnozdravstvene probleme,
  • stereotipizacija Roma i Romkinja kao osoba koje se bave kriminalnim radnjama,
  • upotrebu izraza „Ciganin” kao pogrdu,
  • poticanje, opravdavanje i počinjenje nasilja nad romskim zajednicama, njihovom imovinom i pojedincima i pojedinkama,
  • prisilna sterilizacija Romkinja,
  • smatranje Roma i Romkinja kolektivno odgovornima za stvarne ili zamišljene postupke pojedinih članova romskih zajednica,
  • širenje govora mržnje protiv romskih zajednica u bilo kojem obliku, primjerice u medijima, uključujući internet i društvene mreže.

 U 11:00 sati , 21. marta 2022 godine na Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije ćemo biti na gradskim trgovima u Tuzli, Kaknju, Visokom i Prnjavoru gdje ćemo zajedno poslati poruku da kao društvo ne smijemo tolerisati i trebamo iskorjeniti svaki oblik rasizma koji se temelji na ideologiji rasne superiornosti.

 

Pozivamo Vas da nam se pridružite.  

 

pogledano 624 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo