Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Petak, 04 Februar 2022 10:51

Začarani krug nejednakosti: gdje su romske djevojčice u obrazovanju?

Postojeći izvještaji o obrazovanju romske djece navode ekstremno siromaštvo, nepostojanje validnih dokumenata o rođenju djece, česte promjene mjesta stanovanja, nedostatak svijesti o značaju obrazovanja djece, a posebno diskriminaciju u školskom sistemu, te nasilje i neefikasne postojeće mehanizme uključenja romske djece u obrazovni sistem. Dostupni podaci ukazuju na veoma mali broj srednjoškolaca i studenata, te da je odnos organa lokalne samouprave prema obrazovanju Roma često veoma loš. Problem se dodatno usložnjava za romske djevojčice. Obrazovanje je najznačajnija potreba za Romkinje, koje najčešće nakon osnovnog obrazovanja napuštaju školovanje. 

Ženska romska mreža "Uspjeh" u Bosni i Herecgovini je izradila dokument sažetak politike u oblasti u kojima naglašavamo da iako se obrazovanje tretira akcionim planovima za obrazovanje, Romkinje nisu dovoljno uključene u kreiranje ovih akcionih planova i nisu adekvatno uvrštene mjere koje će unaprijediti obrazovanje Romkinja. Oblast obrazovanja ima veoma snažan uticaj na sveukupno poboljšanje položaja Romkinja obzirom da su žene Romkinje neobrazovane s niskim kvalifikacijama što onemogućava njihovo zapošljavanje i uključivanje u programe ekonomskog osnaživanja. Nedostatak obrazovanja rezultira nezaposlenošću, nedostatkom prava, ekonomskom zavisnošću, nasiljem i nizom drugih problema. Sve to čini "začarani krug" i posljedične probleme koji proizlaze jedan iz drugog.

Sažetak politike je kreiran u okviru  regionalnog projekta “Zaustavljanje nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i u Turskoj: Provođenje normi, promjena mišljenja” koji provodi UN Women uz finansijsku podršku Evropske unije gdje je Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ grada Tuzla kao implementacijski partner pod granta „Koristimo dostupne mehanizme kako bismo se zaštitili od nasilja i diskriminacije".

Dokument sažetka politike u cijelosti možete preuzeti ovdje. 

pogledano 567 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo