Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Petak, 05 Novembar 2021 15:53

U Tuzli obilježen Međunarodni dan romskog jezika

Međunarodni dan romskog jezika obilježen je 04.11.2021 u Tuzli. Kako su istaknuli predstavnici romskih udruženja sa ovog područja, porazna ječinjenica da pravo na izučavanje svog jezika još uvijek čekaju. Očuvanje tradicijskih vrijednosti i izučavanje romskog jezika u školama, jako je bitno i u pogledu opstojnosti i očuvanja romske tradicije u Bosni i Hercegovini.

U Bosni i Hercegovini, gdje živi i najveći broj pripadnika romske populacije ukoliko to poredimo sa zemljama u okruženju, i dalje se radi na standardizaciji romskog jezika. Predstavnici Ženske romske mreže ''Uspjeh'' izražavaju zabrinutost, budući da njihov jezik ni danas nije priznat niti prihvaćen.

„Imamo zeleno svjetlo što se tiče Ministarstva i čak i ovaj Akcioni plan koji je revidiran, čekamo da ga Vijeće ministara usvoji, on također govori o uvođenju romskog jezika u škole, kao dio fakultativne nastave, tako da to neće biti samo u Tuzlanskoim kantonu“, kazala je Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja Bolja budućnost.

Ako govorimo o posljednjem popisu stanovništva, u Bosni i Hercegovini živi 17 hiljada Roma, ali je pretpostavka da ih je mnogo više, budući da je većina iskazala pripadnost nekom od konstitutivnih naroda. Tako se pretpostavlja da na prostoru naše države živi 70 hiljada Roma. No bez obzira na to, romski jezik nestaje.

„ Možemo reći nažalost da dolazi do izumiranja romskog jezika. Sve manje i manje ljudi govori. Ne mogu da kažem da su to samo pojedinci krivi, ali sam ljut i na našu državu“, smatra Denis Mujić, romski medijator.

Određene korake kada je u pitanju uvođenje romskog jezika u određene institucije i ustanove, poduzeli su u Ministarstvu obrazovanja i nauke TK. Uskoro se očekuje i izrada nastavnog plana i programa vezanog za izučavanje ovog jezika.

„ Mi se nadamo da će taj nastavni plan biti gotov u toku godine i da bismo za narednu školsku godinu mogli ponuditi djeci, romskoj i neromskoj, izučavanje romskog jezika kao fakultativnog predmeta“, rekao je Fikret Vrtagić, pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku TK.

Romski jezik je bogat i sadržajan. Govori se i koristi širom svijeta. Prije 11 godina svjetlo dana je ugledao i prvi bosansko – romski rječnik.

Izvor: federalna.ba/Dino Durmić

pogledano 603 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo