Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Petak, 20 Decembar 2019 14:53

Za društvo bez nasilja-ženski romski pokret kroz 16 dana aktivizma u 2019

Na Međunarodni dan ljudskih prava 10.12.2019  završena je globalna kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, koju je u proteklom periodu u BiH provodila ženska romska mreža „Uspjeh“ u BiH.  Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ kao partner na regionalnom projektu „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu III“ koji podržava Austrjska razvojna saradnja i Češka razvojna saradnja kroz CARE International Balkan je koordiniralo aktivnostima unutar ove kampanje na području BiH, a koje su provodile organizacije i članice ženske romske „Uspjeh“ u BiH.

16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog  nasilja međunarodna je kampanja protiv nasilja nad ženama i djevojkama. Započinje 25. novembra kada obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10.decembra Međunarodnog dana ljudskih prava.  Ženska romska mreža je u sklopu ove kampanje provela širok spektar aktivnosti u Tuzli, Visokom, Kaknju, Prnjavoru, Vukosavlju, Bijeljini i Donjem Vakufu.

Problemu nasilja možemo se suprotstaviti jedino stalnim ukazivanjem na problem i mijenjanjem postojećih javnih politika koje moraju imati rodnu komponentu, te osigurati dovoljno budžetskih sredstava, kako za program osvješćivanja, tako i za podršku ženama žrtvama nasilja i žrtvama porodičnog  nasilja.

Članice ženske romske mreže su kroz svoj angažman proveli 10 uličnih akcija/performansa, 14 radionica/događaja u zajednici, 8 sastanaka sa institucijama,imali 5 tematskih medijskih predstavljanja kroz angažman 47 volontera/ka.

Do više od 50.000 građana/ki stigle su poruke sa naših aktivnosti  da je dgovornost  cijelog društva prema ženama koje su prekinule šutnju i progovorile o svojim iskustvima da ih se ne ostavi same ali i da se ohrabre one koje i dalje u tišini ostaju žrtve nasilja da isto prijave i koriste dopstupne mehanizme zaštite.

pogledano 491 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo