Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Srijeda, 21 Mart 2018 14:53

Članice Ženske romske mreže „Uspjeh“ u posjeti Parlamentarnoj skupštini BiH

 

U okviru kampanje Mjesec dana ženskog romskog aktivizma, članice Ženske romske mreže „Uspjeh“ su posjetile Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine(PSBiH). Ova posjeta je jedna u nizu aktivnosti koje su ili će biti realizirane u periodu od 8.marta međunarodnog dana žena do 8. aprila, Svjetskog dana Roma.

Članice mreže „Uspjeh“ su sa članovima Zajedničkog povjerenstva za ljudska pravaParlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vijeća nacionalnih manjina BiH (VNMBIH),  razgovarale o političkoj participaciji Romkinja i njihovom sudjelovanju u radu Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Razgovarano je i o modalitetima suradnje udruženja nacionalnih manjina u BiH s ciljem njihove bolje koordinacije sa Vijećem nacionalnih manjina BiH.

Pored poteškoća u političkoj participaciji, prilikom sastanaka ukazano je na činjenicu da su mnoga romska naselja u BiH ilegalno izgrađena, iz čega proizilaze dodatni problemi kada je u pitanju prijava prebivališta i boravišta jer, prema važećem zakonskom propisu, radi ostvarenja određenih prava sve osobe u BiH moraju imati dokaz o vlasništu, suvlasništvu ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje.

Na sastanku se razgovaralo o tome na koji način osigurati što bolju zdravstvenu zaštitu romske populacije u BiH,  te navedeni su neki primjeri iz prakse koji nude djelimična rješenja za probleme koji se tiču njihovog obrazovanja.

Članovi Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH iskazali su potporu za rješavanje problema s kojima se udruženja nacionalnih manjina u BiH susreću, te naglasili kako u narednom razdoblju treba organizirati tematsku sjednicu na kojoj će biti riječi o pravima romske populacije i položaju Romkinja u bh. društvu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Sastanak je realizovan tokom mjesec zenskog romskog aktivizma koji se implementira u slopu regionalnog projekta "Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu II" koji podrzava Austrijska razvojna agencija kroz CARE International Balkans. 

pogledano 623 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo