Foto galerija

Video kutak

Dokumenti

Donatori

 

Dobrodošli

Udruženje žena Romkinja (UŽR) “BOLJA BUDUĆNOST” je registrovano kao lokalna, neprofitna nevladina organizacija koja je vaspitno-obrazovnog i socijalno-humanitarnog karaktera.

Pročitaj više...
Srijeda, 07 Mart 2018 15:48

Pocinje mjesec zenskog romskog aktivizma

Kampanja Mjesec romskog ženskog aktivizma održana je prvi put 2010. godine. Od tada svake godine od 08. marta do 08. aprila članice ženske romske mreže „Uspjeh“ u BiH koju čine 6 ženskih romskih organizacija i 5 istaknutih romskih aktivistkinja sa teritorija BiH se okupljaju oko zajedničkog cilja: podići vidljivost Romkinja u našem društvu.

Međunarodni Dan žena, 8. mart, jedan je od povoda da se aktivistkinje ženske romske mreže „Uspjeh“ obrate javnosti i predstavnicima/cama vlasti i skrenu pažnju na položaj Romkinja u Bosni i Hercegovini. Drugi povod, ne manje važan, 8. april, Međunarodni dana Roma/kinja zatvara našu kampanju.

Organizacije i pojedinke koje čine žensku  romsku mrežu održavaju čitav niz događaja širom Bosne i Hercegovine. Njihov zajednički cilj je da skrenu pažnju javnosti da slika o Romkinji ne mora i ne treba uvjek da bude slika o socijalno ugroženoj ženi i da se iz stereotipa ne može napraviti pomak.

U mnoštvu raznolikih događaja tokom kampanje Mjesec romskog ženskog aktivizma koje članice ženske romske mreže „Uspjeh“ u BiH provode u obliku uličnih akcija, javnog slušanja, edukacija, forum teatra, sastanaka sa predstavnicima/cama državnih i europskih institucija koje djeluju u BiH želimo da pokažemo da smo tu, da smo građanke BiH te da pokušamo ublažiti predrasude prema Romkinjama, a time i diskriminaciju koja je, nažalost, još prisutna.

Na međunarodni dan žena ( 08.Marta) pozivamo Vas da nam se pridružite na uličnoj akciji  u Tuzli od 12 sati na Korzou (kod gradske apoteke) sa kojom počinjemo našu kampanju.

pogledano 609 puta
+387 35 298 001

Adresa

Hadži Hasan age Pašića bb
Hadži Hasan age Pašića bb
75000 Tuzla
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Radno vrijeme

Ponedeljak - Petak
Ponedeljak - Petak
08:00 - 17:00
08:00 - 16:00
Vikend
Vikendom ne radimo